Klub

Uključi se u raznovsnu ponudu aktivnosti u blizini ,okolici i pod samim morem.

O nama

Ronilaštvo na hrvatskom dijelu Jadranskog mora ima izuzetno dugu tradiciju. Iz današnje perspektive ona se mjeri stotinama godina. Početno oduševljenje za ronjenjem rezultiralo je osnivanjem ronilačkih sekcija u ranije osnovanim sportsko ribolovnim društvima, ponajprije u SRD Luben iz Rijeke i SRD Kostrena. Najveći impuls razvoju ronilaštva i podvodnih sportskih aktivnosti dao je novoosnovani Centar za podvodna straživanja, utemeljen u Rijeci 1957. godine, početno lociran u uvali Martinšćica, na prostoru današnjeg remontnog brodogradilišta „Viktor Lenac“. Među prvima u državi SRD Kostrena prihvaća nove djelatnosti. Sekcija za podvodne aktivnosti i plivanje perajama osnovana je 1964. godine.

Prvi isključivo ronilački klub osnovan je u Rijeci 1962. godine - Klub za podvodne aktivnosti Harpun. Krajem sedamdesetih u Rijeci je osnovan novi klub – Ronilačko sportsko društvo Partizan. Koju godinu kasnije društvene mijene donose klubu novo ime - Partizan je postao Delfin. Na kraju dolazi Kostrena! Moglo bi se reći budući da Klub podvodnih aktivnosti Kostrena uistinu označava početak novog razdoblja. Pod imenom KPA Kostrena klub djeluje od 1994. godine. Kostrena je sljednik nekoliko ronilačkih klubova i sekcija. Prilikom osnivanja sadašnjeg kluba u njega su ušli članovi riječkih klubova Harpuna i Delfina, koji su bili isključivo ronilački.

Današnju djelatnost KPA Kostrena čine tri segmenta – ekologija, edukacija i sport. Od 1996. godine i prve velike akcije, ekologija je konstanta u djelovanju članstva Kostrene. Na lokalnoj i klupskoj razini čine to od osnutka. Zastupljeni su svi uzrasti, od djece iz vrtića, preko mladeži do odraslih. Priključuju se mnogi ronilački klubovi iz zemlje i inozemstva. Jednako su široke granice ekološkog djelovanja, od općine Kostrena, do lokaliteta širom Hrvatske i u inozemstvu.

Kontakt

Pošalji